House on the Lake - bulataya.com

790 м2

Area

latvia

Location

2021

Year of the project

country house

Space

House on the Lake in Latvia

Interior Design By Alena Bulataya and Maria Brish decorated a house in Latvia, located on the slope of a forest and a lake shore at the same time. The client and his family live in several countries, so he took his time with the project implementation: about 9 years have passed from the initial stage to a fully finished interior with decorations.

The family had been looking for a suitable plot of land for a long time: the owner wanted to build a house in the woods, and his wife dreamed of a house by the lake. As a result, there was a place that combined both. The house has its own pond, surrounded from the west by an impressive, picturesque forest. From the eastern facade, you can admire the lake view.

There is enough space for creativity: the house area is more than 790 m2 and includes four bedrooms, five bathrooms, a spacious common area with an outdoor terrace, an office, and a swimming pool located in the basement of the house, along with a wine room, a lounge area and a billiard room.

The designers decorated the simple, monochrome, air-filled spaces with a carefully selected collection of paintings and art objects brought from different countries. With an abundance of decor, the interior does not look cluttered, but on the contrary, an airy and fresh space.

LIVINGROOM / KITCHEN

The entrance to the house begins with a glass hallway, which opens a view of the living room with a high sloping ceiling, combined with the kitchen and dining area.

One of the walls of the living room seems to dissolve, letting into the interior a picturesque area with plantings and a pond, and opening a view of the forest.

The living room is separated from the kitchen and dining room by several columns, which are important structural supports and, at the same time, zoning elements. The dining area is light-flooded thanks to several windows. 

Right in the center of the living room is an important lighting element – the fireplace. Its facades are lined with a thin slice of marble, which, letting in the light, floods the living room with soft light throughout the entire facade from floor to ceiling.

The kitchen looks airy and laconic, and there is an elevator for transporting things, which connects all three floors of the house. You won’t find an extractor hood over the hob – it’s changed beyond recognition, although it performs its function.

TERRACE

From the living room there is a passage to the terrace. Its glass walls, when folded, provide access to the grounds and the woods. The terrace is designed as a barbecue, dining and lounge area.

 

QUEST ZONE

From the main hallway you can access the guest room and the bathroom. The guest bathroom looks playful due to the unusual shape of the washbasin and a picturesque wall made of natural white stone.

The guest room is made in a more contrasting palette. The angular mirror above the faceted chest of drawers and bold paintings add special charisma to it.

The first and second floors are united by an elegant angular staircase. It leads to an airy hallway and several private rooms. In the lobby, a large painting in the style of street art is on one wall, on the opposite side, there is an accent chair.

MASTER Bedroom

The isolated area is the master’s and includes a bedroom, a dressing room, and a bathroom. 

At first glance, the bathroom looks ascetic: the walls are lined with natural matte stone, but when the lights are turned on in some parts, you may see 3d-volume in the form of waves, which gives the room a special charm. Soft textiles, airy lighting, and an unusually shaped double washbasin add to the romance.

cabinet

childroom

The geometric staircase to the basement is accompanied by concealed wall lighting. The basement hosts a billiard room, a lounge area, a swimming pool, and other rooms. They are all united by an angular design resembling clefts in the rock. This effect creates the impression of being underground where the light can only penetrate through the cracks.

The geometric staircase to the basement is accompanied by concealed wall lighting. The basement hosts a billiard room, a lounge area, a swimming pool, and other rooms. They are all united by an angular design resembling clefts in the rock. This effect creates the impression of being underground where the light can only penetrate through the cracks.

swimming pool

THEY WRITE ABOUT US

Our major responsibilities on the project

TECHNICAL WORK WITH THE OBJECT

Analysis of the location and study of the object. Conducting measurements, development of a dimensional drawing. Study and analysis of installed utilities. Photo fixation. Final connection of the developed design to the engineering networks. Drawing up the technical specification and documentation. Final configuration of finishing materials, furniture, equipment and their places of purchase

CREATIVE WORK & 3D Visualization

Reference Analysis. Сhoosing the style of design. Creating a room design concept. Creation of planning solutions. Sketching, volumetric design. Principle-based selection of furniture and materials. Photorealistic 3D visualization

Project management

Control of the work performed in accordance with the design project. Supervision of production of items, performed according to individual projects. Introduction of changes in the drawing documentation, occurred after dismantling of the old and construction of new partitions, leveling of floors, walls and ceilings. Equipment and finishing materials ordering. Placement of decorative elements in the interior

BOOK AN APPOINTMENT / FIND OUT MORE

Please drop us a line to find out how our studio can help bring your project to fruition. We will reply as quickly as possible.